Rigtig hundemad

Hvad der er den bedste hundemad, har været debatteret i generationer, og vil helt sikkert også blive det i fremtiden. Der er mange, der påstår de har det rigtige svar – det gør vi også. Men vi ved, at du som hundeejer, er i stand til at vide, hvad der er rigtigt for din hund og for dig.

Tager vi udgangspunkt i, at hundens oprindelse stammer fra ulven, så er en hund et rovdyr. Ulv og rovdyr spiser kød. Hvis hunden selv kunne vælge, ville førstevalget være det samme som sine forfædre. Den ville vælge mave, tarme, kød og lign. fra byttedyret – rig på de nødvendige næringsstoffer direkte fra naturen. De samme ingredienser finder du i VOM serien. Forskning * viser, at hunde, hvis de selv fik lov til at vælge, foretrækker hundefoder med højt fedtindhold og ca. en tredjedel af energien fra protein (25-35%).

* Geometric analyses of maconutrient selection in breed of the domestic dog, Canis lupus familiaris. Adrian K. Hewson-Hughes et.al. 2012.

vom og hundemat logo hvit

En hund er en hund

Vi tør at kalde en spade for en spade. En hund er en hund, uanset om den er stor eller lille, sort eller hvid.
I dag findes der hundemad i alle farver og former, for store og små, ​​raske og syge, jagthunde eller kælehunde.
Vi vover at stille dette spørgsmål – er det virkelig nødvendigt, og er dette til hundens bedste? Alle hunde har brug for og fortjener en næringsrig kost året rundt. Foder du med Vom og Hundemat dagligt, lægger du grundlaget for, at din hund får et langt og friskt liv uafhængig af, om det er en jagthund, en daglig følgesvend eller en udstillingshund.

Hundens naturlige behov for næringsstoffer

Fra naturens side er hunden, som sin fætter ulven, et rovdyr – en jæger og kødæder. Fysiologisk set, er den tilpasset en kost, der består af animalsk fedt og protein. Kulhydrater indgår ikke, eller meget lidt, i dens kost.

Hundens fordøjelsessystem, har i lighed med andre kødædere typiske funktioner, som er beregnet til dens naturlige kost. Som for andre rovdyr, har hunden også en stor mavesæk, fordi der kan gå lang tid mellem hver gang et bytte er nedlagt.

Fordøjelsessystemet er enkelt og kort og tilpasset fordøjelsen af energirigt mad.

Hunden har et tandsæt – store hjørnetænder og spidse kindtænder – som bruges til, at flænse store stykker kød og knuse knogler.

Hunden har ikke amylase i spyttet. Amylase nedbryder kulhydrater i maden i mindre molekyler. Dyr, der er tilpasset vegetarisk kost, har amylase i spyttet, så nedbrydningen af kulhydrater kan starte tidligt.

Absorption af næringsstoffer gennem tarmvæggen forekommer i tyndtarmen. Tyktarmen er kort og har ringe grad af fermenteringsaktivitet. Microfloraen i tyktarmen vil forsyne sig med de næringsstoffer, som er i overskud, men nedbrydningsgraden af fiber er lav.

Hunden udnytter fedt som enenergikilde særdeles godt og er også tilpasset en proteinrig kost.

Alligevel er det meste hundefoder på markedet i dag baseret på korn og er meget rig på kulhydrat, både i form af stivelse og fiber. Hundefoder indeholder for det meste moderate mængder fedt og både vegetabilske og animalske proteinkilder benyttes. Hundemad er ofte også stærkt forarbejdet. Vom og Hundemat er meget rig på protein og fedt, der stammer fra animalske ingredienser.

Fedt er godt!

En normalvægtig hund har 50 ganger flere kalorier lagret på kroppen som fedt, end som kulhydrater og fedt er derfor en overlegen brændstofkilde. For den aktive hund er fedt derfor afgørende for ydelsen. Men hvad med den rolige hund? Fedt indeholder flere kalorier end kulhydrater, som ikke desto mindre lagres som fedt, hvis det ikke forbrændes. Denne omdannelse sker i leveren. En stivelsesrig kost giver mere ustabilt blodsukkerniveau og lavere mæthedsfølelse.

Erfaring viser, at hunde ikke bliver mere overvægtig af råfodring.

Korrekt protein – solide byggesten

Dyrs celler ligner hinanden og har en anden sammensætning end en plantecelle. Protein fra dyreriget har dermed en aminosyresammensætning, som er mere lig den hunden har brug for. Hunden kan omdanne mange aminosyrer, men ikke alle og er derfor afhængig af, at de findes i kosten – de såkaldte essentielle aminosyrer. Dette er kroppens byggeklodser og indgår bl.a. i hud, hår, muskler, organer, hormoner, enzymer og blod. Et planteprotein, som har for lidt af de essentielle aminosyrer, er en ubrugelig byggeklods.

Hvad siger dyrlægen?

Der er masser af god hundemad og der er også langt mindre god hundemad. Vi er overbeviste om, at du er i stand til at vælge, hvad der er rigtigt for din hund og for dig. En kombination af råt og tørfoder har vist sig, at være gavnligt for både hund og ejer. Hvis du ønsker, at dykke lidt dybere ned i madskålen, vil vi anbefale nogle neutrale kilder og forskningsrapporter, som vi mener giver et reflekterende billede af rigtig hundemad.

Spørgsmål om ernæring

Råfoder bør ikke forveksles med vådfoder.

Råfoder er ferskvarer, hvorimod vådfoder er en fælles betegnelse for kogt og forarbejdet hundemad, hvor mange næringsstoffer desværre er gået tabt i kogeprocessen. Vådfoder er ofte tilsat korn og er relativt rig på stivelse. Vom og Hundemat er animalske ferskvarer, som fryses straks efter produktionen. På denne måde formår vi, at holde det høje næringsindhold..

Alle vores blandinger egner sig udmærket som tillægsfoder, og flere af blandinger er særdeles gode som fuldfoder. Du kan godt blande produkterne fra Vom med tørfoder, i det blandingsforhold du ønsker og som er rigtigt for din hund. Vi anbefaler, at blande til hvert måltid frem for at give tørfoder til morgen og kød til aften.

Hvis du ønsker at skifte fra tørfoder til råfoder, klarer de fleste hunde overgangen fint. Ved overgang fra råfoder til tørfoder anbefaler vi, at du tilvænner hunden gradvist, ved at blande øgede mængde tørfoder i kødet, for at undgå maveproblemer.

Læs mere om hver enkelt blanding

Du vil ikke finde nogen fodringstabel på Vom og Hundemats produkter. Dette skyldes ganske enkelt, at det er umuligt at lave en tabel, som giver dig svar på nøjagtig, hvor meget mad lige præcis din hund har brug for hver dag. Energibehovet varierer ikke bare med race, alder, køn og aktivitetsniveau, men der er også individuelle forskelle. Studier på hvilestoffskiftet til mennesker viser, at ved lige betingelser kan en person have så meget som dobbelt så højt energibehov, som en anden person.

Du må selv prøve dig frem til, hvor meget mad din hund har brug for hver dag og justere mængden efter hundens alder og aktivitetsniveau. Din hunds energibehov er ikke konstant. Hunden skal holdes slank og du skal kunne mærke ribbenene.

Den mest almindelige form for sten i urinvejene er struvit (80%), hvor magnesium danner krystaller, der vandrer igennem urinlederen og kan vokse sig store i urinblæren. Urinsten er meget smertefuldt og kan forårsage alvorlige komplikationer, hvis tømning af urin stopper helt. Struvit kan kun dannes ved pH 6,6 eller højere, men opløses hvis urinen er mere sur. PH ligger typisk omkring 6 for kødædende dyr og urinsten af typen struvit, vil ikke blive dannet, selv om kosten indeholder betydelige mængder af magnesium. Vom og Hundemat er ikke tilsat ekstra magnesium. Det naturlige niveau varierer fra 200-300mg/kg Mg i ren Komave til 350-450mg/kg Mg i de øvrige produkter.

Vom og Hundemat fører ikke noget tilpasset foder til hunde med urinsten, men giver du din hund VOM serien vil pH i urinen være så lav (under 6,6), at struvit ikke dannes.

Mange spekulerer på, om det er nødvendigt at tilføje noget i VOM serien, for at hunden får alle de næringsoffene den har brug for. De mest almindelige spørgsmål drejer sig om olie, vitaminer og mineraler. VOM serien er rig på fedtsyrer, herunder også de vigtige omega-3 (laks) og omega-6 (kylling) fedtsyrer. Giver du en blanding uden laks, er det hensigtsmæssigt med omega-3 kosttilskud. Ved at tilsætte en omega-3 fiskeolie, får din hund hvad den har brug for, af de essentielle fedtsyrer EPA og D

Tips til dig med hund

Hvis du giver din hund tørfoder bør du give et foder beregnet på aktive hunde (20% fedt og 30% protein).

– Giv hunden mad mere end en gang om dagen. Det er ikke bare at øge fodringsmængden, for meget mad på en gang giver dårligere optag og det kan være hensigtsmæssigt, at dele dagsrationen op i to.

-Tilsæt minimalt med vand i maden. Meget vand i maden giver øget volume og lavere energitæthed (færre kalorier pr. kg.).

– Er din hund overvægtig, så er der kun en ting som gælder og det er mindre mad. Er hunden tyk, så får den slet og ret for meget energi i forhold til behovet. Vores anbefaling er, at give din hund rigeligt med motion, samt fodre med enten ACTIVE Proteinrigt fuldfoder eller DIGESTIVE.

Spørgsmål om ernæring?